fbpx

Sokan azért nem vásárolnak riasztót otthonunkba, mert fogalmuk sincs, kitől vegyék, milyet vásároljanak meg, és persze kivel szereltessék be. Az AJAX rendszer úgy lett kialakítva, hogy a fenti három kérdést nem kell megválaszolni, mert olyan egyszerű a telepítése, használata mint egy LEGO-nak!

Mielőtt az AJAX rendszer telepítéséhez, beállításához fognánk, megvásároljuk magát a terméket. Ehhez már írtunk egy külön cikket, hogy hogyan mérhetjük fel, hogy mire van szükség az otthonunkban, de effektíve minket is meg lehet keresni e-mailben, leírva, mire lenne szükség és mi segítünk a választásban. Fontos tudni, hogy az AJAX riasztó rendszer telepítése és üzemeltetése nem kerül pénzbe, ingyen van! Ezt a két dolgot rögtön megspórolhatjuk, és mindjárt le is írjuk, miért.

AJAX riasztó telepítése

Megvásároltuk valamelyik riasztó szettet, az irodába, vagy mondjuk az egyik gyerek albérletébe. Mivel vezeték nélküli és nem kell fúrni-faragni, ezért végeredményben egy teljesen hordozható szettet vásárolunk, amit akár életünk végéig bővíthetünk! Az alábbi szett áll a nappalinkban, amiben van mozgásérzékelő, ajtó- és ablaknyitásérzékelő, valamint további kiegészítők.

Első lépésként a központu Hubot kell telepítenünk, amihez szükségünk lesz a dobozban található Ethernet (LAN) kábelre és a 220-as hálózati kábelre. Helyezzük el az eszközt a routerünk közelébe, majd dugjuk be és töltsük le iOS-re vagy Android rendszerre az Ajax Security System alkalmazást.

Letöltés után regisztráljunk a rendszerbe, ehhez meg kell adni a telefonszámunkat és az email címünket. Ezeket a rendszer egy egyszeri kóddal ellenőrzi, amit megkapunk emailben és természetesen SMS-ben. Most jön az általunk kiválasztott Hub telepítése.

A Hub telepítése

Vegyük a kezünkbe a vezeték nélküli központi egységet, a Hubot. Korábban már csatlakoztattuk az elektromos hálózatra, és bedugtuk Etherneten keresztül a routerbe, illetve zölden világít a tetején az AJAX felirat. Fordítsuk meg, majd nyomjuk meg 3 másodpercig a bekapcsoló gombot és olvassuk be a QR-kódot az alkalmazáson belül.

A Hub hozzáadása után hozzuk létre azt a szobát, ahova majd az eszközt szánjuk. Érdemes ezeket már az elején helyesen csinálni, mert utólag a szobákat, zónákat is külön riaszthatjuk, például éjszakára csak egy adott helységet riasztunk be, mondjuk a bejáratot.

Vezeték nélküli kiegészítők hozzáadása

Szinte minden érzékelőn találunk egy bekapcsoló gombot, ha levesszük a hátulját. Itt találjuk meg a QR-kódot is amiknek a segítségével megkapja a szoftver a csatlakozási adatokat. Először az alkalmazáson belül alul koppintsunk az eszköz hozzáadása gombra, amit az első fülön alul találunk meg. Nevezzük el az eszközt, és olvassuk be a QR-kódot, majd nyomjuk meg az OK gombot.

Ezután, ahogy az alkalmazás írja, kapcsoljuk be az eszközt, vagy nyomjuk meg a rajta lévő gombot. Ha ezt korábban már megtettük kapcsoljuk ki, majd be. Az eszköz azonnal regisztrálódik és már csak a beállításai maradtak hátra. Használjuk a fenti leírást az összes kiegészítőnél.

AJAX riasztórendszer beállítása, értesítések

Miután minden kiegészítőt a helyére raktunk, érdemes néhány alap beállításon végig menni, mert fontos lehet későbbiekben. Ugyan ahány rendszer, annyi beállítás, de például ha az Apple készülékét használjuk, akkor fontos, hogy az értesítéseknél a kritikus értésítések is aktiválva legyenek. A cég úgy alkotta meg az alkalmazást, hogy az tényleg értesítsen, ha valami történik, és bizony ezt meg is teszi. Ahogy a lenti képen látszik, kihasználja az iOS kritikus értesítési beállításait.

Így akkor is kapunk riasztást a telefonon keresztül, maximum hangerővel, amikor le van halkítva a készülék, vagy ne zavarj módban vagyunk! Amennyiben az elején tiltást nyomtunk, az iOS Beállítások appban az Értesítések opció alatt tudjuk újra aktiválni.

GPS alapú riasztás és értesítés

Ezen kívül érdemes beállítani, hogy GPS alapján nyomon követhessen az alkalmazás. Ezt alapesetben kikapcsolva tartja az AJAX, de jól jöhet, ha esetleg elfelejtenénk beriasztani, vagy éppen hazafelé tartva már előre kiriaszthatunk. Ezt az AJAX alkalmazáson belül a Hub beállításai alatt találjuk meg a GPS-t keresve!

FIGYELEM! Ez nem azt jelenti, hogy automatikusan beriaszt az alkalmazás, csupán azt, hogy ha egy bizonyos zónán belül vagyunk vagy éppen kívül esünk, akkor szól az app, hogy ki vagy be szeretnénk-e riasztani! Az értesítésre nyomva ezt egyébként az alkalmazás megteszi.

AJAX érzékelők tesztelése

Minden érzékelő rendelkezik tesztelési lehetőséggel, például a mozgásérzékelő felrakása után beállíthatjuk, hogy mennyire legyen érzékeny, illetve tesztelhetjük, hogy helyesen raktuk-e fel. Ezt az érzékelőkön belül keressük alul.

Felhasználók, és felhasználói jelszó létrehozása

Amennyiben rendelkezünk az AJAX KeyPaddel, ami egy érintőképernyős kezelő panel, fontos szemponttá válik a felhasználók kezelése és az egyes felhasználók jelszavainak létrehozása. Hogy miért? Azért, mert így tudni fogjuk, hogy ki riasztott be vagy éppen ki, illetve ki mikor ért haza, például melyik dolgozó hagyta el utoljára a pizzériát és mikor riasztott be.

Ehhez ismét a Hub, avagy a központi egység beállításait kell elővennünk, amit a Hub alatt a jobb felső sarokban lévő kis ikonra koppintva kapunk meg. Itt a Felhasználók almenüpontba kell belépnünk, és meghívnunk az általunk kiválasztott személyt. Külön megadhatjuk, hogy mihez fér hozzá, például csak be és ki riaszthat, de nem állíthat semmilyen eszközön, vagy nem kaphat semmilyen értesítést.

Ezen kívül az AJAX rendelkezik az úgynevezett felhasználói jelszóval. Ezt az adott felhasználó alatt, alul találjuk meg. Ez a Keypadnél lehet fontos, mivel ott mindenkinek külön kódot állíthatunk be, ezzel is elkülönítve az egyes felhasználókat. Tehát nem egy riasztó kóddal rendelkezünk, hanem többel, akár többféle zónát aktiválva.

Éjszakai mód beállítása, avagy a részleges riasztás!

Érdemes még kiemelni a részleges riasztás opciót. Ezzel tulajdonképpen biztonsági riasztást hozhatunk létre éjszakára. Például csak a bejáratot riasztjuk be, vagy csak egyes ablak- vagy ajtószenzorokat, vagy mondjuk csak az alsó szintet. Ezt minden kiegészítő beállításai alatt megtaláljuk.

Részleges élesítés - AJAX

A mozgásérzékelőnél például késleltetési időt is megadhatunk, tehát ha éjszakai riasztást állítunk be, van időnk elmenni az adott érzékelőtől, mielőtt élesedne, vagy éppen van időnk az érzékelő elmenni és kikapcsolni az éjszakai módot, ha mondjuk a KeyPad a bejáratnál lenne.

Folytatjuk…

Ezzel végéhez értünk a telepítés és kezdő beállítások cikknek, amit folytatni fogunk a tippek-trükkökkel. Ha nem akarsz lemaradni róla, akkor érdemes feliratkozni a hírlevelünkre alább. Ebben akciókat is szoktunk kiküldeni. Amennyiben vásárolnál, kérdésed lenne, keress minket bátran a kapcsolat menüpontunkban!

Hírek, tippek, trükkök, akciók

Vásárold meg a kedvezményes AJAX szettjeink egyikét!