fbpx

Manapság a riasztóra mindenki úgy gondol, hogy egyfajta szükséges teher, de egyáltalán nem az. Az AJAX képes ezt “élménnyé” tenni, az okos, akár automatizált funkciónak köszönhetően. A riasztók általában vezetékesek, szakembert igényelnek, és nem mellékesen rondák is. Az AJAX rendszer úgy lett tervezve, hogy szépen illeszkedjen egy modern házba. Kellő odafigyeléssel akár szakember nélkül is telepíthető, és mindezek mellett rendkívül könnyen kezelhető!

Az AJAX riasztórendszer vezeték nélküli, tehát nem kell fúrni, vésni, bármilyen helyre és felületre felrakható. A központi egység akkumulátorral és akár 2db Mobilszolgáltatóra való csatlakozással is rendelkezik, sőt ugyanúgy távfelügyeletre is beköthető. Érdemes elolvasni a Mindent az AJAX rendszerről és Hubról szóló cikkünket, hogy mit ért az AJAX biztonságos kommunikáció és tökéletes védelem alatt.

AJAX Hub, avagy központi egység kiválasztása

Első lépésben az AJAX központi egységét a Hubot kell kiválasztanunk. Ez önmagában egyébként nem egy nagy feladat, függ az adott épülettől, lakástól vagy háztól, illetve funkciótól, mit szeretne védeni. Menjünk sorba.

AJAX HUB választás, melyiket vásároljam meg?

A fenti táblázatból jól látszik, hogy hány eszközt, hány felhasználót képes az AJAX Hub, Hub Plus, Hub 2 kezelni. Nézzük meg ezt rögtön egy másik szemszögből: mekkora a helyiség, épület vagy ház, amit riasztani szeretnénk. Egy átlagos irodában, háztartásban az AJAX szettjeink tökéletesen elegek, amikkel spórolhat a vásárló. Ezen felül pedig kijelenthető, hogy a sima AJAX Hub jóformán az esetleg 90%-ában elegendő.

Ezért alakítottunk ki így a szettjeinket:

Milyen más különbségek vannak még az egyes AJAX Hubok között?

Ahogy táblázatban is olvasható, az egyes Hubok különböző kommunikációs csatornákat tartalmaznak. Például a Hub Plus már 2G és 3G támogatást is kapott, míg a sima Hub csak szimplán 2G-n keresztül kommunikál. Ez egyébként bőven elegendő, mert minimális az adatcsomagok mérete. Amennyiben nagyobb biztonságot szeretnénk, akkor a Hub Plus és Hub 2 dupla SIM-kártyás változatát érdemes használni, így ha esetleg az egyik jelét zavarják, vagy éppen a szolgáltató hibás, akkor a másik átveszi a helyét.

A Hub Plus érdekessége a Wi-Fi-s csatlakozás is, ami az Ethernet hálózat kiváltására jó. Sokkal jobban elhelyezhető a központi egység és kevésbé zavarja a Jeveller technológiát a Wi-Fi, mint az Ethernet.

Végül, de nem utolsó sorban a kamerás érzékelő támogatás, ami vadi új funkcióként érkezett 2020 elején. Ezt jelenleg csak a Hub 2 támogatja és itt tulajdonképpen vizuálisan látjuk a riasztást a MotionCam-nek köszönhetően. Bővebben ebben a cikkben írtunk erről: Az AJAX kamerás mozgásérzékelője, a MotionCam és a Hub 2 – leírás

Három szettet alakítottunk ki a vásárlók számára. A kezdő szett kényelmesen megállja a helyét egy kisebb, 30nm-es házban, irodában, boltban. A Pro szett pedig már egy nagyobb családi házat, boltot céloz meg, és rendelkezik vezeték nélküli, érintőkijelzős KeyPaddel is, amit lényegében a klasszikus nyitás-zárásra lehet használni. Az AJAX Kezdő és Pro szett között kizárólag szenzornál van különbség, tehát szoftverben és hardverben is megegyeznek, így ugyanazokat a funkciókat kapjuk.

Ahány ház, annyiféle szenzor

Nem létezik olyan szett, ami mindenki számára jó, de elmondható, hogy általában a fenti szettek az alap elvárásokat kielégítik, a központi egységek pedig minden esetben ugyanazt adják számunkra. Érdemes elolvasni az egyes kiegészítők leírását, mert létezik olyan mozgás érzékelő, ami például üvegtörést is érzékel, vagy létezik olyan ajtó- és ablaknyitás érzékelő, ami a bukóablakra rakható, nyilván ezeket nem raktuk bele az alap szettekbe, mert specifikus termékek.

Hogyan kezdjünk neki egy AJAX riasztó vásárlásának?

Először is mérjük fel a helyszínt, nézzük meg, hány ablakkal és hány ajtóval rendelkezik. Hány védvonalat szeretnénk, például éjszaka beriasztanánk-e, mert akkor érdemes minden ablakra is tenni nyitás érzékelőt és nem csak egy mozgás érzékelőt a szobába. Ezen kívül felvetődik a kérdés, hogy többen használjuk-e a rendszert, mindenki képes-e használni a mobiltelefonos alkalmazást. Végezetül, de nem utolsó sorban: szeretnénk-e automatizálni a lakást a riasztó segítségével, mert az AJAX erre is képes!

Ha megvan, mit szeretnénk, kattintsunk a termékek aloldalra, majd egyenként tegyük bele az eszközöket a kosárba. Mint már említettük, érdemes egy szettel kezdeni, amivel spórolhat az ember, és azt kiegészíteni olyanokkal, amikre még szükségünk lehet.

Az AJAX rendszerrel nehéz hibázni, a modern szoftvernek és hardvernek köszönhetően gyorsan és könnyedén telepíthetjük, állíthatjuk be úgy, hogy számunkra megfeleljen. Kattintson ide a termékekhez és válassza ki a megfelelőt!

Hírek, tippek, trükkök, akciók