fbpx

Sokszor felmerül a kérdés, hogy hogyan adhatunk riasztó hozzáférést a takarítónak, ismerősnek, esetleg albérlőnek. Alapjában véve erre nem lenne semmi szükség, mivel az AJAX rendszer úgy lett tervezve, hogy az élesítés, hatástalanítás a mobiltelefonról történjen, azaz távolról is tudjuk kezelni a rendszert. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valakinek mégis szeretnénk lokálisan hozzáférést adni a riasztóhoz, erre nyújt megoldást az AJAX KeyPad eszköze. Ez a cikk bemutatja, hogy hogyan adjunk hozzá új felhasználót a rendszerhez, illetve hogyan állítsuk be, majd használjuk a KeyPadet.

Az első lépés a felhasználó hozzáadása. Ehhez a rendszer admin-jának kell lennünk, lépjünk be az AJAX alkalmazásba, majd azon belül válasszuk ki a Hubot, jobb oldalt felül a kis beállítások ikonra kattintva lépjünk tovább, majd a “Felhasználók”-ra kattintsunk rá. Itt találjuk a felhasználókat, adjunk hozzá újat, például nevunk@ajaxriaszto.hu.

A rendszer kizárólag regisztrált felhasználókat képes kezelni. Ez egy biztonsági szempont. A meghívott felhasználónak le kell tölteni az AJAX alkalmazást és regisztrálnia kell a rendszerbe. Ezt mutatja a fenti email is. A felhasználónak aktiválnia kell a fiókját, két lépcsőben: Email és SMS azonosítás. Így például Gizi nénit meg kell kérni, hogy nézze meg az emaileit és az sms-eit, hogy az AJAX-tól kapott kódokat megadva az alkalmazásban aktiválja a felhasználói fiókját. Természetesen ezt személyesen mi is megtudjuk csinálni Gizi néni telefonja segítségével. Szükséges? Igen. Nyilván egy technikai alapismeretekkel rendelkező gyorsan veszi az akadályokat, de nem mindenki.

Van-e megoldás a fenti problémára? Részben!

Az emailt még könnyedén megoldjuk, például a lakásneve_ajax1@gmail.com címet regisztrálva, de a telefonszám már nem ilyen egyszerű. Ott érdemes elmenni és vásárolni egy telefonszámot, amit 365 napra aktiválunk, vagy rendeljük meg 990Ft-ért a telekomos SIM-kártyát, amit egyébként a riasztóba is ajánlunk!

Miután rendelkezésre állnak a feltételek, tehát van email címünk és telefonszámunk is, befejezhetjük a regisztrációt. Ilyenkor a rendszer automatikusan küld majd nekünk egy 1-1 kódot az email címre és telefonszámra, amit meg kell adni. Belépés után azonnal látjuk a velünk megosztott központi egységet, és ezzel véget is ért a felhasználó hozzáadása.

Az riasztó tulajdonosa számtalan beállítást eszközölhet, például kapjunk-e értesítést, riaszthatunk-e, milyen funkciókhoz férhetünk hozzá. Ezért is fontos a regisztráció, mert egy egyszerű kóddal ezek a funkciók nem érhetőek el.

KeyPad – avagy “számkódos” belépés

Az AJAX KeyPad egy érintőgombos kezelő panel, ami az AJAX biztonsági rendszer élesítéséhez és hatástalanításához használható. A bejárati ajtó közelébe érdemes elhelyezni, hogy gyors hozzáférést biztosítson a kezeléshez. A KeyPad segítségével akár több felhasználónak is adhatunk hozzáférést a riasztórendszerhez. Mindenki külön egyedi kódot kaphat, így látható, hogy ki, mikor élesítette vagy hatástalanította a riasztót. Ezért is szükséges a fenti regisztráció.

Minden felhasználó saját magának adhat meg jelkódot. Ez lényegében számokból állhat és bármilyen hosszú lehet. Nyilván érdemes értelmes keretek között maradni, mert ha elrontjuk, akkor kezdhetjük elölről, ami hatástalanításkor probléma lehet. A KeyPad kétféle kódot képes kezelni. Az első egy általános kód, ami a klasszikus beütjük és élesíti, vagy hatástalanítja rendszert. Ezt a KeyPad beállításai alatt adhatjuk meg.

A másik pedig az úgynevezett felhasználói jelszó, amit mindenki, saját maga a saját eszközén adhat meg a felhasználói fiókja alatt. Ez látható a fenti, jobb oldalsó képen is. A különbség az, hogy a felhasználói jelszónál muszáj beütni a 01/02/03 csillag kódot, hogy azonosítani tudjon a rendszer. A KeyPadet úgy érdemes használni, hogy először felébresztjük a készüléket egy nyomással, majd elindítjuk az élesítés, részleges élesítés, hatástalanítás, vagy pánik funkciót.

Vizuális típusoknak az élesítés és hatástalanítás:

Amikor valaki beüti a saját jelkódját, (amennyiben az értesítés be van állítva) a rendszer értesíti a többi felhasználót, hogy ki élesítette vagy éppen hatástalanította a rendszert. Ezáltal tudjuk, hogy megérkezett vagy éppen távozott a takarító, ismerős, vagy családtag.

Konklúzió

A felhasználok rendszerhez való hozzáadásával információt is kapunk arról, hogy mi történik az otthonunkban, ki – mikor élesített, hatástalanított, stb. Egyrészt ez a legbiztonságosabb módszer a felhasználók kezelésének, másrészt tényleg beállíthatjuk, hogy ki, mikor, és hogyan férjen hozzá a riasztóhoz.

Folytatjuk…

Ezzel a végéhez értünk az AJAX felhasználók kezelésének. Ha nem akarsz lemaradni az újabb cikkekről, akkor érdemes feliratkozni a hírlevelünkre alább. Ebben akciókat is szoktunk kiküldeni. Amennyiben vásárolnál, kérdésed lenne, keress minket bátran a Kapcsolat menüpontunkban!

Hírek, tippek, trükkök, akciók

Vásárold meg a kedvezményes AJAX szettjeink egyikét!

Vásárolj KeyPadet a meglévő AJAX riasztórendszeredhez!