fbpx

Az AJAX riasztórendszer úgy lett kifejlesztve, hogy esélyt se adjon a betörőnek. Rendelkezik beépített akkumulátorral, ha esetleg elmenne az áram szolgáltatás, illetve 1 vagy akár 2 beépített SIM-kártya foglalattal is, ha megszűnne az Ethernet hálózat, vagyis a vezetékes internet.

Manapság már a villanyórát kívülre kell helyezni a társasházaknál, így egyszerű lépéssel az áramot és egyben az internetet is le tudja kapcsolni a tolvaj, mivel a lakásban lévő internetes modem nagyon ritka esetben van szünetmentes tápegységre kötve. Az AJAX természetesen erre is ad megoldást, ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan kell telepíteni a SIM-kártyát, és milyen beállítások szükségesek hozzá!

SIM-kártya vásárlása riasztóhoz

Hazánkban összesen négy szolgáltató érhető el: Telekom, Telenor, Vodafone és Digi. Speciális SIM-kártyára nincs szükségünk, tehát egy egyszerű feltöltős kártyát is vásárolhatunk mondjuk egy TESCO-ban vagy Auchan-ban. Azonban felmerülhet a kérdés, mennyivel töltsük fel? Mennyit forgalmaz majd rajta az AJAX?

A riasztórendszer úgy lett tervezve, hogy a lehető legkevesebb forgalmat generáljon. Ez használatonként eltér, de ha van vezetékes internet, akkor pár MB-nál többre nincs szükségünk, tehát úgymond 5-10MB-os internet csomag elég lehet erre. Ha azonban nincs internet, akkor már érdemesebb egy nagyobb, 50-100MB-os csomagot vásárolni, de jóformán ez is túlzásnak mondható, mert rendkívül kis adatcsomagokról beszélünk.

Természetesen hazánkban egyik szolgáltató sem ad ilyen kevés mobilinternet csomagot, így lényegében válasszuk a lehető legkevesebb adatforgalommal rendelkező feltöltő kártyás “előfizetést”. Íme az egyes szolgáltatók kártyás előfizetései:

Telekom

Telenor

Vodafone

Ebből az szűrhető le hogy lényegében a Telekom kedvezményes 990Ft-os 366 napra rendelkezésre álló 1GB-os kártyás szolgáltatása éri meg legjobban, mivel jóformán egész évre elegendő lesz az 1GB mobilinternet és mellette nem kell havonta megújítani, foglalkozni vele. Természetesen elérhetőek a klasszikus előfizetések is az egyes szolgáltatóknál, de most a kártyásokat vettük alapul. Csak adatforgalomra képes SIM-kártyát nem érdemes vásárolni, mivel az AJAX képes SMS-ek küldésére és hívásokra is.

SIM-kártya telepítése

Első lépésként fordítsuk meg a Hubot, majd vegyük le a hátulját. Ezzel lényegében hozzá is fértünk a SIM-kártya foglalathoz. Mielőtt azonban beleraknák az általunk vásárolt kártyát, aktiváljuk és vegyük le róla a PIN-kódot. Rakjuk bele egy használatban lévő készülékbe és ellenőrizzük, hogy működik-e rajta a telefonálás, SMS küldés, valamint a mobilinternet (használjuk a Google.hu-t, a kevés adatforgalomhoz). Ezen kívül fontos, hogy a PIN kód kérését kapcsoljuk ki.

AJAX SIM KÁRTYA

Helyezzük bele a kártyát a megadott ábra segítségével, és lépjünk bele az AJAX alkalmazásba. Ott kattintsunk a Hubra, majd azon belül a GSM szekcióra. Itt válasszuk ki a SIM-kártyát és szolgáltatótól függően írjuk át az APN-t:

  • Telekom esetén: internet
  • Telenor esetén: online
  • Vodafone esetén: internet.vodafone.net
  • Digi esetén: internet

Minden más mezőt hagyjunk üresen, bal felül lépjünk vissza. Ezzel elmentődnek a beállításaink és pár percen belül már megkapjuk a visszajelzést, működik a SIM-kártya.

Természetesen teszteljük le, húzzuk ki az Ethernet kábelt, amiről értesítést kell kapjunk, és persze élesítsük a rendszert, hogy megkapjuk-e az értesítéseket. Alapjában véve nem olyan nagy ördöngösség az AJAX-ba SIM-kártyát telepíteni, de ez az összefoglaló cikk ezt hivatott megkönnyíteni.

Az AJAX rendszer beállításairól már több cikket is írtunk, amiket érdemes elolvasni:

Hírek, tippek, trükkök, akciók

Vásárold meg a kedvezményes AJAX szettjeink egyikét!