fbpx

Még 2019 év végén mutatták be az AJAX a vezeték nélküli mozgásérzékelőjét, a MotionCam-et, illetve a hozzátartozó központi egységet a Hub 2-t. Ezeket az AJAX 2020 elején fogja szállítani, de az ajaxriaszto.hu biztonságtechnikai csapata már megkapta a teszt példányokat, így elsőként teszteltük őket, írhatunk róluk nektek.

A MotionCam ugyan nem egyedülálló a piacon, de ez az első olyan mozgásérzékelő az AJAX rendszerben, ami kamerával is rendelkezik, így lényegében vizuálisan láthatjuk a riasztást. Ehhez az AJAX a Jeweller mellett egy speciális, Wings névre keresztelt új technológiát használ, ami 9 másodperc alatt küldi el nekünk a képeket és videót a behatolásról. Ez azért fontos, mert így kiszűrhetjük a fals riasztásokat, de rögtön képet is kapunk a behatolóról, lásd:

AJAX kamerás mozgás érzékelő

A fenti képen a kollégánk látható, ahogy egy családi házba “hatol be”. Jól látszik az arca és kiemelném, hogy az AJAX kamera szenzora mennyire tökéletesen egyensúlyozza a fényt, és a hátsó napsütés ellenére is minden látszik a bejáróban!

Mit kell tudni a MotionCam-ről?

  • A MotionCam kamerája nem IP kamera, így csak akkor láthatjuk az adott helységet, ha riasztás történik.
  • A MotionCam maximum 640×480 pixeles képekre képes, ami fent is látható. Ebből három darab készül a riasztás alatt.
  • A MotionCam rendkívül gyorsan, 9 másodpercen belül küldi el az első képeket a behatolásról.
  • A MotionCam akár 4 évig is működik elemről köszönhetően a dupla modern technológiának.
  • A MotionCam kizárólag a Hub 2-vel működik együtt.

Sajnos az újabb technológia (Wings) újabb Hub hardvert is megkövetelt, így a MotionCam kizárólag Hub 2-vel működik, tehát ha telepíteni szeretnénk ezt az eszközt, mindenképp a Hub 2 szettünket érdemes megvásárolni, vagy külön a Hub 2-t.

MotionCam behatolás mozgás

Ezen kívül érdemes gondolkozni azon, hogy szükségünk van-e a kamerás érzékelőre, mert ha van otthon kamerás rendszerünk, akkor nem biztos, hogy még ez is kell. Ugyanakkor ez egy fontos védvonal lehet, ami akkor is működik, ha nincs áram, nincs internet, vagy zavarnák a rendszert, mivel a Hub 2 ezekben az esetekben is elérhető a beépített GSM modul és akkumulátorának köszönhetően!

Hub vagy Hub 2

Az AJAX Hub az egész rendszer központja, egy vezeték nélküli központi egység az AJAX rendszerben. Lényegében ez kommunikál a Jeweller rendszeren keresztül.
A Jeweller rendszer az, ami az AJAX lelkét adja. Ez egy, a cég által fejlesztett saját kommunikációs protokoll, amin keresztül az eszközök jelentenek, illetve amin keresztül titkosítva kommunikálnak a kiegészítők.

A Hub képes elemezni a fenyegetéseket, kiszűrni a téves riasztásokat, és figyelmeztetni a felhasználót minden valódi veszélyre. A szabotázs elleni védelem extra biztonságot ad az AJAX Hubnak, valamint az általa  felügyelt helyiségeknek.

A Jeweller vezeték nélküli technológia lehetővé teszi az AJAX Hub számára, hogy biztonságosan ellenőrizze az összes eszközt akár 2000 méteres körzetben, nyílt területen vagy emeletes létesítményekben. Az ARM processzor kiegészítő erőforrást biztosít a kritikusan fontos feladatokhoz.

A Hub Ethernet kapcsolatot használ GSM tartalékkal. A Hub a riasztásokat push értesítések, SMS, vagy telefonhívás formájában képes elküldeni. Egyszerre akár 100 érzékelőt és kiegészítőmodult is csatlakoztathatunk hozzá. Egyidejűleg akár 50 felhasználó és egy távfelügyeleti cég is csatlakozhat a rendszerhez.

A két Hub között jóformán nincs különbség, kivéve a MotionCam technológiát. Ezenkívül a Hub 2 két darab GSM modullal is rendelkezik az Ethernet mellett, amivel akár 2G-s kapcsolaton keresztül is képes elküldeni a fotót 0.5kB/s sávszélességgel és a riasztásról egy másodperc tört része alatt, pontosabban 0,15 másodperc alatt értesülünk! 

Konklúzió

Sokan a kamera szóra úgy gondolnak, hogy az a folyamatos vizuális megfigyelést jelenti, de ez nem igaz. Sokféleképpen fel lehet használni egy kamerát, és az AJAX úgy gondolta, hogy az akkumulátor idő és rádiós sávszélesség kihasználása érdekében a legjobb megoldás a fenti felbontás és megjelenés. Így érdemes elgondolkozni azon, hogy szükségünk van-e erre a termékre, mivel sokszor amúgy is kamerákkal védjük az adott helységet. Miért az AJAX rendszer, olvasd el a korábbi cikkünket, hogy miért érdemes az AJAX-ot választani!

Vásárold meg a kedvezményes az AJAX szettjeink egyikét!

AJAX Hub 2 és MotionCam vásárlás